ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Γ´ Αθήνας

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

VUE

Το VUE (Visual Understanding Environment) είναι ένα open source πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης που ανήκει στην κατηγορία των εφαρμογών “mind mapping”. Ο όρος σε ελεύθερη απόδοση περιγράφει την «χαρτογράφηση» ιδεών και σκέψεων μέσω της εικονοποίησής τους και της αποτύπωσης των μεταξύ τους σχέσεων. Εύκολο στην εκμάθηση και έτοιμο για χρήση σε «πραγματικές» συνθήκες.


Θα φανεί χρήσιμο σε όσους ψάχνουν τρόπους να οργανώσουν πληροφορίες διαφορετικών τύπων που σχετίζονται μεταξύ τους με πολύπλοκο, μη ιεραρχικό τρόπο. Το VUE είναι εύκολο στην εκμάθηση και έτοιμο για χρήση σε «πραγματικές» συνθήκες. Ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του VUE περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Εύκολη δημιουργία χαρτών περιεχομένου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαλεία που διευκολύνουν τη εκ του μηδενός δημιουργία ενός χάρτη περιεχομένων και των μεταξύ τους διασυνδέσεων και σχέσεων. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σχεδιάσετε τους κόμβους (nodes) και να τους ενώσετε όπου χρειάζεται. Σημαντικό είναι επίσης το ότι μπορείτε να τοποθετήσετε τον έναν κόμβο μέσα σε έναν άλλο.
  • Δυναμική εισαγωγή περιεχομένων. Οι χάρτες σας έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν δυναμικά δεδομένα, που μπορεί να προέρχονται από RSS feeds, αρχεία CVS και άλλες πηγές. Επίσης, μπορείτε να συνδέσετε διαφόρων ειδών περιεχόμενα, όπως συνδέσμους και πολυμέσα.
  • Θεματικός χαρακτηρισμός και σημασιολογική ανάλυση. Πρόκειται για τη δυνατότητα να ορίσετε λέξεις-κλειδιά για κάθε κόμβο (έννοια) ή σχέση (βέλος). Επίσης, το VUE μπορεί να αναλύσει τα περιεχόμενα και να εξάγει αυτόματα τα μεταδεδομένα (λέξεις – κλειδιά) που τα περιγράφουν. Το «πακέτο» των όρων (οντολογία) που θα δημιουργήσετε μπορεί να εξαχθεί και να χρησιμοποιηθεί σε άλλο χάρτη. Δυνατότητα αναζήτησης. Όλα τα περιεχόμενα του χάρτη που δημιουργήσατε είναι πλήρως αναζητήσιμα.
  • Δημιουργία παρουσιάσεων. Πέρα από εργαλείο χαρτογράφησης ιδεών, το VUE περιλαμβάνει και μηχανισμό διαδραστικής παρουσίασής τους. Χρησιμοποιώντας τα “pathways” μπορείτε να δημιουργήσετε γραμμικές ή μη οθόνες παρουσίασης και δεν χρειάζεται να μεταφέρετε τη δουλειά σας σε άλλο πρόγραμμα (π.χ. powerpoint) για αυτή τη δουλειά.

Γενικά το VUE πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, αρκετά εύκολο ώστε να χρησιμοποιηθεί αμέσως χωρίς μεγάλη προσπάθεια, αλλά και με πολλές κρυμμένες δυνατότητες που σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε με τον καιρό.

Το VUE είναι φτιαγμένο σε Java, που σημαίνει πως είναι cross platform – διαθέτει δηλαδή εκδόσεις τόσο για Windows όσο και για Linux και Mac, διαθέτει εξελληνισμένο περιβάλλον και για να σας επιτραπεί το κατέβασμα απαιτείται δωρεάν εγγραφή. Ιδανικό για εκπαιδευτικούς που θέλουν να μεταδώσουν τη γνώση μέσα από τη συνεργασία, τη φαντασία και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://vue.tufts.edu/

Συνδεση

Στατιστικά Επισκέψεων

Από 1η Σεπτ. 2009
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα27
mod_vvisit_counterΤην προηγούμενη εβδομάδα727
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα2682

Η IP σας: 54.166.141.69
 , 
Ημερομηνία: Σεπ 26, 2018
Στατιστικά από 18 Φεβρ. 2011

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Έχουμε 12 επισκέπτες σε σύνδεση